”Uleiurile esențiale ne oferă confort, ne ajută să ne bucurăm de viață, ne dau curaj și fortifică organismul, sufletul și spiritul. Reprezintă suportul pentru viață pe care natura ni-l oferă. Așadar să le folosim pe deplin și spre binele nostru și a celor dragi nouă.”
Uleiul esențial de lavandă (Lavandula officinalis/angustifolia) este în istoria aromaterapiei uleiul primordial, cel care s-a aflat la baza scrierii primei cărți despre uleiurile esențiale și a denumirii de aromaterapie.
În anul 1910, un accident petrecut în Laboratorul de chimie și parfumuri al lui René Maurice Gattefossé, mai exact o explozie, a făcut ca tânărul René Maurice (1881–1950) să devină «părintele aromaterapiei». În timpul acestui accident Maurice a suferit arsuri grave la mâini și scalp. Aceste leziuni s-au infectat repede, ceea ce a dus la formarea unei cangrene pe care, instinctual, a tratat-o cu spălături pe bază de ulei pur de lavandă.
În acest context, René Maurice nota în cartea sa despre aromaterapie, apărută în anul 1937, în Franța: «O simplă clătire cu ulei de lavandă a oprit intoxicarea țesutului cu gaze (cangrena)».
Entuziasmul său privind efectele vindecătoare ale uleiurilor esențiale a fost atât de mare încât până la sfârșitul vieții sale, în anul 1950, nu s-a mai ocupat decât de cercetarea proprietăților uleiurilor esențiale și utilizarea acestora.
Lavanda, cunoscută deja în anul 5000 înainte de Christos ca plantă medicinală, a fost un permanent însoțitor al fiecărei epoci. Din Mesopotamia, până în vechiul Egipt și în Roma Antică, plantele cu calități vindecătoare și calmante se bucurau de înaltă prețuire.
Romanii au fost cei care au răspândit și au cultivat lavanda în întreaga Europă. Datorită proprietăților uleiului esențial pe care îl conține și multiplelor sale utilizari, lavanda a devenit o plantă medicinală indispensabilă și universală.
Deși este una dintre cele mai studiate plante, beneficiile lavandei sunt departe de a fi descoperite pe deplin, dacă considerăm fie și doar cele aproximativ 2.000 substanțe active pe care le conține. Până acum, în uleiul de lavandă au fost puse în evidență doar 280 substanțe diferite. Dar sunt aproximativ 350-400 de substanțe care prezintă o importanță efectivă – efectul calmant, relaxant în caz de nervozitate, tulburări de somn, neliniște interioară și frică.
O certitudine din punct de vedere științific este dată de efectul armonizant asupra sistemului nervos vegetativ care controlează respirația, bătăile inimii, tensiunea arterială, metabolismul și, printre altele, producția de acid gastric. Uleiul de lavandă este foarte bine tolerat pe exterior și interior, nu provoacă senzație de oboseală și nici nu cauzează dependență – adicția nu apare nici măcar după utilizare îndelungată.
Mecanismul de acțiune
Monoterpenele, cum ar fi linaloolul, acetatul de linalil, linalilul, prezintă o mare biodisponibilitate și au efect foarte rapid în organismul uman. Acestea pot depăși bine bariera hematoencefalică, acționând astfel rapid și benefic asupra sistemului nervos și a creierului. Astfel se explică și bunele rezultate la utilizarea uleiului în cazul inhalărilor sau a utilizării aromadifuzorului.
Totalitatea acestor efecte inhibă influența ionilor de calciu asupra terminațiilor nervoase și, astfel, reduce secreția de hormoni, de exemplu noradrenalina. Ca rezultat se îmbunătățește funcția filtrului senzorial al sistemului nervos puternic excitat și pe care îl readuce în echilibru prin secreția de serotonină. Probabil, prea multă tensiune și stres cauzează o scădere a nivelului de serotonină și astfel se naște supraîncărcarea senzorială mai sus menționată. Așa se explică și efectul liniștitor, anxiolitic, relaxant și revigorant al uleiului de lavandă.
Un studiu efectuat la Universitatea de Medicină din Viena a relevat în mod remarcabil faptul că efectul uleiului esențial de lavandă este comparabil în domeniul tulburărilor anxioase cu efectul medicamentelor farmaceutice clasice.
Avantajele uleiului esențial de lavandă
Nu cauzează dependență, este bine tolerat, nu are efecte secundare, disponibil permanent, se utilizează la băi, masaj, baie la picioare sau în difuzor. Putem spune că uleiul de lavandă trebuie să se regăsească în fiecare casă a cărei membri au grijă de sănătatea lor.
Uleiul de lavandă în viața de zi cu zi
Uleiul de lavandă este cel mai versatil dintre uleiurile esențiale și se numără printre mijloacele de prim ajutor cele mai bune, asigură o vindecare rapidă a rănilor și aproape că nu lasă cicatrici în caz de vezicule, mici arsuri, arsuri solare, julituri, tăieturi, hematoame, înțepături de insecte, etc.
Utilizare
Uleiul de lavandă este unul din puținele uleiuri care poate fi picurat în stare pură ca măsură de prim ajutor pe rană/arsură. Are un efect pronunțat hemostatic și anestezic. Există o serie de domenii de utilizare a uleiului de lavandă din punct de vedere fizic și psihic, a căror enumerare însă ar depăși cu mult posibilitatea prezentului articol.
Cu siguranță că veți simți beneficiile lavandei, cum ar fi în caz de balonare, stări de tensiune musculară, crampe, dureri gastrice, stimularea rinichilor și funcției urinare, favorizarea vindecării rănilor, tulburări de somn, simptome de stress și epuizare, anxietate, neurastenii, tulburări posttraumatice, atacuri de panică.
Mod de acțiune
Uleiul de lavandă are efect antibacterian, antispastic, antiinflamator și previne formarea de crampe (anticonvulsiv). De asemenea, are efect calmant cu o inhibare a activității motrice, reduce timpul de adormire și crește timpul de somn. Lavanda potențează efectul analgesic și sedativ; în cadrul unui test geriatric s-a putut demonstra că pacienții care dormeau într-o atmosferă îmbogățită cu lavandă (aromadifuzor) au dormit la fel de mult ca pacienții cărora li se administrase Valium.
Indicii de calitate
Acetat de linalil 30–40% (substanța activă principală) conferă aroma caracteristică și proprietățile asupra psihicului nostru: liniștește sistemul nervos, protejează nervii de supraîncărcare senzorială, calmează emoțiile exagerate, îmbunătățește starea de bine și calitatea vieții, are efect calmant și relaxant asupra corpului, minții și sufletului.
Linalool 27–35%: antiinflamatorul cu aromă florală are următoarele proprietăți: antiseptic, antiinflamator și antimicrobian.
Camforul și eucaliptolul se regăsesc în uleiul de lavandă în cantități diferite, în funcție de producător. Ele sunt cele care conferă efectul revigorant și de prospețime al uleiului de lavandă. Proprietățile antispastice și antipiretice se datorează combinației acestor două substanțe. Acestea susțin efectul linalolului și au efect expectorant și bactericid la nivelul plămânului și al sinusurilor nazale. Eucaliptolul ajută în cazul îngustării bronhiilor prin faptul că inhibă neurotransmițătorii responsabili pentru aceasta. Camforul elimină secrețiile și are efect relaxant asupra bronhiilor, iar la aplicarea externă are un efect demonstrat de calmare a durerilor care însoțesc afecțiunile reumatice.
Cunoscând multitudinea de efecte benefice ale uleiului esențial de lavandă vă îndemnăm să-l folosiți cu încredere.
Proprietățile plantelor ne ajută să ne modelăm viața. Poți începe modelarea propriei vieți (în diferitele ei aspecte) cu ULEIUL-MAMĂ – ulei esential de Lavanda.
Doctor aromaterapeut Angela Laur