Recomandări privind utilizarea internă a uleiurilor esențiale

Asociația Profesională de Aromaterapie (APA) recomandă prudență în folosirea sau administrarea internă a uleiurilor esențiale, inclusiv a celor care au indicație scrisă pe etichetă ”pentru uz intern” (ingestie sau orice altă cale internă).

Există riscuri potențiale legate de siguranță, în ingerarea uleiurilor esențiale, în special la nivelul gurii și stomacului (risc de iritație gastrică). Ingerarea crește, de asemenea, riscul în cazul interacțiunii cu medicamentele și de supradozaj, deoarece nivelul de ulei esențial absorbit de organism prin ingestie, este mai mare decât prin utilizarea pe căi non-interne, aromatică sau topică. Ingestia include și consumul de picături de ulei esențial adăugate în apă sau alte lichide, în miere sau alte alimente.

Întrucât nu există standarde universal agreate în industrie cu privire la calitatea sau gradul de puritate al uleiurilor esențiale prin care acestea pot fi considerate sigure pentru a fi ingerate, APA recomandă prudență în administrarea internă a uleiurilor esențiale mai ales dacă specialistul în aromaterapie care face recomandarea de tratament nu este medic și nu cunoaște componența biochimică a uleiului esențial pe care îl recomandă (notă: în funcție de producător compoziția biochimică a aceluiași ulei esențial, lavandă, spre exemplu, poate fi diferită).

Utilizarea nediluată a uleiurilor esențiale

APA recomandă testarea oricărui ulei esențial sau purtător pe o suprafață mică a pielii, înainte de utilizare.

APA nu recomandă protocoalele de aromaterapie care implică aplicarea uleiurilor esențiale nediluate pe piele (cu excepția uleiurilor care au clar indicată și această formă de administrare), deoarece uleiurile esențiale sunt substanțe puternice, foarte concentrate. Diluarea uleiurilor esențiale într-un ulei purtător reduce riscul de apariție al iritațiilor și al reacțiilor de sensibilizare a pielii.

În plus, față de riscurile de iritație la nivelul pielii, sunt de menționat riscurile suplimentare pentru persoanele cu funcție hepatică sau renală compromisă, cu boli de inimă, cu medicație pentru subțierea sângelui (ex. anticoagulante) și cu alergii la aspirină sau alte tulburări.

–––-

Surse:

·       http://aromatherapyunited.org/injury-reports/

·       Buckle J, 2015. Clinical Aromatherapy –Essential Oils în Healthcare, 3rd edition. Elsevier, p28

·       Massachusetts State Board of Nursing. 2012.Advisory Ruling Number: 9801. Holistic Nursing and Complementary/AlternativeModalities

·       https://tisserandinstitute.org/safety/safety-guidelines/

·       Tisserand R & Young R (2014) Essential OilSafety (second edition), Edinburgh, London, New York

–––-

Autor:
Psiholog aromaterapeut Diana Dragomir