Uleiul esențial de Arbore de Ceai – Studiu de caz

Aromaterapia este o metodă utilizată în Clinica din Munchen din 1995 în calitate de terapie adjuvantă în tratamentul și îngrijirea bolnavilor. În saloane, în sălile de proceduri și în cabinete până nu demult erau folosite aromacandele, iar în prezent se utilizează aromadifuzoare eficiente care îmbunătățesc calitatea aerului în încăperi, ceea ce acționează benefic asupra stării pacienților. Totodată uleiurile esențiale se folosesc pentru dezinfectarea plăgilor. Datorită proprietăților sale antibacteriene și antivirale uleiurile acționează rapid, eficient și eterogen atunci când este nevoie de un ajutor medical de urgență și, în plus, sunt foarte eficiente în tualetarea și dezinfectarea plăgilor.

Studiul de caz:

TRATAMENTUL EFICIENT AL UNEI PLĂGI CU CÂTEVA PICĂTURI DE ULEI ESENȚIAL DE ARBORE DE CEAI

Femeie de 45 ani cu o fractură deschisă a gleznei (articulația talocrurală). După operație s-a instalat o inflamație care nu permitea închiderea plăgii, ceea ce a crescut riscul de septicemie. Pentru a se evita acest aspect s-a planificat amputarea piciorului.

ÎN LOC DE AMPUTARE: ULEIUL DE ARBORE DE CEAI

O ultimă încercare de a evita amputarea și de a păstra piciorul a fost folosirea aromaterapiei.

S-a recoltat din plagă frotiu bacteriologic, iar datele analizei microbiologice au arătat prezența stafilococus aureus, Pseudomonas aeruginosa, streptococi și E. Coli. În perioada de tratament cu uleiuri esențiale pacienta nu a mai primit tratament cu antibiotice ( cu toate că, se poate menține concomitent cu uleiurile. Mai mult, ultimele cercetări arată că o astfel de combinare între natură și chimie poate fi utilă în situații de urgență să ne pregătim mai eficient către o presupusă rezistivitate a bacteriilor.)

TRATAMENT

 • 2-3 ori pe zi băi de picioare cu 3 picături de uleiuri de cimbru, cuișoare și 5 picături de ulei esențial de arbore de ceai cu manuka și kanuka, la o linguriță de sare. Durata procedurii 10-20 minute.
 • După fiecare baie lăsăm plaga să se zvântate. Apoi pe un tifon steril picurăm 3-5 picături de ulei de arbore ceai cu manuka și kanuka, îl aplicăm pe plagă și pansăm.
 • Pe tot parcursul tratamentului nu au fost indicare antibiotice, pacienta lua doar analgezice.
 • După 2 săptămâni în frotiurile din plagă au fost depistate doar acele bacterii care în mod normal se găsesc pe piele. Aceste rezultate ne-au confirmat că tratamentul selectat este corect.
 • După 3 săptămâni de tratament plaga s-a vindecat și pacienta a fost externată.

CONCLUZII

Plaga de pe picior a fost tratată prin băi cu ulei esențial de arbore de ceai cu manuka și kanuka.

Tratamentul anterior, în care plaga era curățată prin metode tradiționale alopate și erau administrate antibiotice, a durat 4 luni și întrucât nu a dat rezultate a fost propusă amputarea piciorului.

Tratamentul cu uleiuri esențiale a dat rezultate într-un timp foarte scurt, nu a mai fost nevoie de amputare și piciorul a fost salvat.

Mai multe despre ULEI ESENȚIAL DE ARBORE DE CEAI CU MANUKA ȘI KANUKA

Proprietățile de tratament ale uleiurilor esențiale de arbore de ceai, manuka și kanuka au fost demonstrate prin diverse cercetări clinice și de laborator. Cu regularitate apar noi cercetări științifice care demonstrează eficiența lor. Uleiul esențial de arbore de ceai acționează ca un antibiotic cu spectru larg, are efecte analgezice și calmante, stimulează procesele de regenerare, fără a afecta țesuturile sănătoase.

În Aromaterapie, uleiul de arbore de ceai este, de obicei, recomandat extern, dar în anumite cazuri poate fi administrat și pe cale orală.

Pentru administrarea internă, uleiul de arbore de ceai trebuie să corespundă unor standarde foarte precise: cantitatea de cineol trebuie să fie mai mică de 2%, iar cantitatea de terpinen-4-ol mai mare de 40-48%. Aceste standarde sunt îndeplinite de uleiul de arbore de ceai cu manuka și kanuka de la VIVASAN.

Proprietățile universale ale mixului de arbore de ceai cu manuka și kanuka sunt:

 • Antiseptic și antibacterian pentru sistemul respirator și în afecțiuni vaginale: eficiență antibacteriană împotriva bacteriilor gram pozitive, stafilococului aureus, streptococi A și B, împotriva streptococului D și enterobacterii.
 • Antimicrobian (împotriva micobacteriilor din sistemul pulmonar sau urogenital)
 • Antiviral (gripă, răceală)
 • Antiviral, în special pentru zona vaginului
 • Antifungic – foarte eficient împotriva Candida albicans
 • Un calmant delicat, dizolvă mucusul
 • Micșorează edemele și inflamația venoasă
 • Contribuie la cicatrizarea plăgilor/regenerarea țesuturilor (eficiența îi crește la combinarea cu uleiurile esențiale de lavanda și lemn de trandafir)
 • Antiiflamator (analgezic în zonele venoase)
 • Protejează pielea în caz de iradieri.

RECOMANDĂRI:

 • Infecțiile respiratorii, inflamarea acută și cronică a bronhiilor (combinat cu uleiurile esențiale de cimbru, eucalipt, rozmarin)
 • Infecțiile ORL (combinat cu uleiurile de lavanda, neroli, lemn de trandafir)
 • Sinusite
 • Inflamarea mucoaselor nasale și a faringelui (rinofaringite) – combinat cu uleiurile de cuișoare și eucalipt
 • Tuse convulsivă (combinat cu ulei de lavanda)
 • Candidoza vaginală (combinat cu uleiul de neroli sau trandafir de Maroc)
 • Condiloame genitale (combinat cu cuișoare și extract din semințe de grapefruit)
 • Artrită (combinat cu uleiurile de mentă și lemn de trandafir)
 • Varice (combinat cu uleiurile de lămâie și mentă)
 • Protecția pielii în radioterapie (se amestecă cu ulei de jojoba și se aplică pe piele până la tratamentul radio)

CONCLUZII:

Aromaterapia ne ajută să avem un stil de viață și un spirit sănătos.

Uleiurile esențiale de grad terapeutic VIVASAN ne dau posibilitatea să participăm activ la îngrijirea sănătății noastre și a celor dragi nouă.

Uleiurile esențiale de grad terapeutic sunt tot mai des folosite în calitate de metodă adjuvantă de tratament și deseori, pot înlocui medicamentele existente. Astfel ele au câștigat recunoașterea și respectul în medicina tradițională.

Aromaterapia este o metodă de tratament blândă și foarte eficientă, cea mai bine tolerată datorită bazei vegetale și recomandată în cadrul tratamentelor complexe.

** Articol tradus din limba germană de Medic Aromaterapeut Angela Laur și Psiholog Diana Dragomir.